JAR presenteert concept voor App om overgewicht tegen te gaan

Geplaatst op 25/06/2014

Op donderdag 12 juni was het zo ver. Na een schooljaar lang hard werken, presenteerde de Tilburgse jongerenadviesraad hun advies aan JOGG, Gemeente Tilburg, WonenBreburg en andere genodigden.

In oktober 2013 startte de JAR, na een sollicitatieprocedure, aan hun onderzoek in opdracht van JOGG (www.jogg.nl). Het thema van dit jaar was overgewicht. 1 op de 3 kinderen in de wijk Stokhasselt, waar de jongeren wonen, is te zwaar. Hoe kunnen we dit veranderen? Gedurende het onderzoek, concludeerden de jongeren dat we moeten beginnen bij de ouders. Zij bepalen namelijk in grote mate wat hun kinderen eten. Daarom luidde de adviesvraag:
‘Hoe kunnen ouders in de wijk Stokhasselt gestimuleerd worden om kind(eren) gezond te laten leven?'.

De jongeren ontvingen verschillende gastsprekers: health-coach Bianca, ervaringsdeskundige overgewicht Floor en gymdocent in de wijk Ester. Met hen gingen de JAR in gesprek over het thema en leerden veel dingen over voeding en beweging. Naarmate het onderzoek vorderde was duidelijk te zien dat de jongeren nieuwe inzichten kregen. In drie verschillende groepen onderzochten de jongeren voeding, beweging en de invloed van social media op de levensstijl van kinderen.

In de mooie ‘skybox' van de horecagelegenheid van de Drieburcht, presenteerde de JAR zelfverzekerd en stralend hun advies. De genodigden werden ook aan de tand gevoeld: hun kennis over voeding en beweging werd tijdens de presentatie getest door middel van een interactieve quiz. Uiteindelijk werd het advies van de JAR overgedragen aan Ad Vandijck, die vanuit JOGG bij de presentatie aanwezig was. Het advies van de JAR aan JOGG:

Er moet een app worden ontwikkeld, afgeleid van het Amber Alert, waarin er met regelmaat meldingen komen die de bewoners van de wijk Stokhasselt ondersteunen om hun levensstijl en dat van hun kinderen gezond in kunnen delen. Deze app moet worden ontwikkeld in verschillende talen, zodat alle bewoners van de wijk de app kunnen gebruiken. Voorbeelden van meldingen: Een melding met het gezonde recept van de week, een melding van een naderende sportactiviteit in de wijk en een sportoefening die mensen thuis kunnen doen.

Een goed doordacht, gezond advies van de JAR. We hopen natuurlijk dat de App binnenkort te downloaden is in de Appstore... We houden jullie op de hoogte!