Rondleiding over ECT Terminals op de Maasvlakte: een bijzondere belevenis!

Geplaatst op 16/05/2014

Op 29 april gaan we met vijf alumni op bezoek bij ECT, een terminal voor overslag van containers. Elke week worden hier 100.000 containers geladen en gelost. ECT heeft in in de haven van Rotterdam drie Terminals en is de meest geavanceerde operator voor containeropslag in Europa. Voor onze alumni is er dan ook veel te zien en te beleven! Zij hebben interesse in techniek en/of volgen opleidingen op het gebied van Scheepvaart en Transport, Business IT en Management en het Bank en Verzekeringswezen. Tijdens deze dag ervaren zij hoe je met deze opleidingen in de praktijk aan de slag kunt gaan.

 

Bij de gate and administration desk zien we hoe de identiteit van de chauffeurs wordt gecheckt, hoe de douane de cargocards met gegevens van de lading controleert en vervolgens de aangifte van de goederen vrij geeft. 

Daarna rijden we over de tweede Maasvlakte naar de nieuwe Euromax Terminal  die vrijwel direct aan de Noordzee ligt en waar de allergrootste containerschepen hun lading lossen. Dit karwei wordt verricht door kadekranen en  automatisch gestuurde voertuigen. Hoe deze kranen en voertuigen worden aangestuurd zien we in het process control center. Daar wordt op verschillende schermen het voorgeprogrammeerde proces nauwlettend gevolgd. 

Hier krijgen we ook een indruk van de regelgeving met de betrekking tot het laden en lossen van een schip. Het stapelen van de containers in het ruim en op het dek wordt volgens vaste  regels gepland en ingevoerd. Elke container heeft eigen boeking- en containernummer en krijgt naar de aard van de lading een specifieke plaats toegewezen.

Als we buiten op een platform neerkijken op de vrachtwagens die met hun lading via de conditioncheck en de securitygate de terminal verlaten zien we langs welke kanalen de beveiliging verloopt.

 

Voor de alumni is het een geweldige ervaring om kennis te maken met de dagelijkse praktijk in de haven! Ze zijn erg onder de indruk van het geautomatiseerde beveiligingsproces en vinden het heel interessant om te zien hoe de proces-flow tussen opdrachtgever, rederij en terminal in werkelijkheid verloopt. Ook het bezoek aan de afdeling Claims heeft de belangstelling gewekt van een van de jongeren.

Het was een fantastische dag! De hartelijke ontvangst en het enthousiasme van de medewerkers en de instructeurs die ons hebben rondgeleid, maakt dat we ons nu al verheugen op de uitnodiging van ECT om nog eens met een nieuwe groep alumni terug te komen!