Dagje meelopen op een advocatenkantoor

Geplaatst op 16/05/2014

Elk jaar zijn oud-leerlingen van IMC Weekendschool welkom bij advocatenkantoor Stibbe aan de Zuidas in Amsterdam.

Oudleerlingen geven aan in welk beroep ze geïnteresseerd zijn.

Wil je weten hoe een dag van een advocaat eruit ziet? Of ben je nieuwsgierig naar het beroep van ICT medewerker? Het is allemaal mogelijk.

Dit jaar liepen 5 oud-leerlingen een dagje mee met een advocaat, een notaris, een ICT medewerker en een marketing medewerkster. Hieronder lees je de vragen die ze stelden en de antwoorden die ze kregen.

 

Mobashar (16 jaar) liep mee met een notaris.

Mobashar: "Wat is een notaris?"
Notaris: "Iemand die aktes maakt of bewerkt
Mobashar:"Hoeveel verdient een notaris?"
Notairs: "De baas van de notarissen heeft 8 auto's"
Mobashar: "Wanneer is een akte officieel?"
Notaris: "Wanneer het verzegeld wordt."

 

Sarfaraz (15 jaar) en Samed (14 jaar) waren te gast bij een advocaat.      

Sarfaraz: "Waarom heeft u energierecht gekozen?"

Advocaat: "Energierecht heeft met bedrijven te maken en met handelen. Er komen verschillende partijen bij kijken, zoals bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een windmolenpark. Dan heb je te maken met het energiebedrijf, maar ook met milieubeschermers, de bouwers en de overheid. Energierecht is heel apart en heel leuk, en je hebt altijd werk."

Samed vroeg: "Hebt u naast u werk nog vrije tijd? "

Advocaat: "Ja, meestal wel. Maar soms ben ik bezig met een moeilijke zaak waarin ik zelfs mijn vrije tijd moet gebruiken om het af te krijgen."

Samed: "Bent u vaak in een rechtbank?"

Advocaat: "Nee, vorig jaar ben ik maar 2 keer in een rechtbank geweest"

 

Abdulrahham (23 Jaar) liep mee met marketing-medewerkster en heeft haar de volgende vraag gesteld: "Wat heb je gestudeerd en hoe je ben je tot die beslissing gekomen?" 

"Ik heb bachelor recht en ict gestudeerd aan de Universiteit en een master in informatierecht. Bachelor recht en ict was een gedwongen keuze, want mijn ouders wilden anders niet mijn studie betalen. Ik wilde eigenlijk de taal Spaans studeren, maar dat mocht niet van mijn ouders. In het begin vond ik de studie ook niet helemaal leuk. Bij het kiezen van mijn master heb ik veel gepraat met mensen om me heen. En ben ik tot de conclusie gekomen om informatierecht te gaan studeren. "

 

Mediha (20 jaar) was te gast bij een advocaat bestuursrecht. Ze was nieuwsgierig naar zijn beroepskeuze en hoe hij daar toe was gekomen.

Advocaat: "Het bestuursrecht geeft mij de meeste voldoening. In andere rechtsgebieden is er bij een gewonnen zaak altijd iemand die de 'zielige' is. Bij bestuursrecht sta je tegenover de overheid en zij zijn niet zielig of kwetsbaar."

Wieraj liep mee met een IT medewerker. "Waar ik echt geïnteresseerd in was, is hoe zij alle zaken die behandeld worden door de advocaten op geslagen worden in hun systemen. Het antwoord was dat zij servers en capaciteit hebben in het gebouw, maar lang niet alle informatie wordt hier op deze locatie opgeslagen. Er is ook nog een opslagruimte dichtbij Schiphol. En ik wilde ook graag weten wat een IT medewerker in het algemeen doet. De IT medewerker vertelde dat hij IT problemen oplost voor alle medewerkers van Stibbe. Hij registreert dat in een systeem. Heel belangrijk voor het bedrijf dat dit allemaal goed gebeurt.