Masterclass wetenschap over DNA

Geplaatst op 14/05/2014

Maarliefs 15 enthousiaste alumni uit Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen waren vrijdag 2 mei bij de wetenschapsmasterclass over DNA in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Na een korte kennismaking met elkaar, was het tijd voor een opfrisbeurt over het onderwerp, waarbij alumni in tweetallen onderzochten welke lichamelijke kenmerken er bij hun specifieke DNA code horen. Gelukkig ging het hier om gezonde genetische kenmerken of afwijkingen, maar dat was in het laboratorium wel anders.

We waren natuurlijk niet voor niets in een ziekenhuis. Hoe het lab eruit ziet en wat werknemers daar doen, werd tijdens de rondleiding stukje bij beetje duidelijk. Dat er zoveel robots staan had niemand verwacht en de vragen vlogen door de lucht. "Kun je hier ook per ongeluk een erge ziekte vinden in het bloed?" "Waarom hoef je geen handschoenen aan?". Een werknemer vertelde dat hier mensen uit verschillende opleidingsniveaus (mbo, hbo, universiteit) kunnen werken, altijd interessant om te weten. Zelfs op DE vraag, namelijk wat je hier verdient, gaf de gids eerlijk antwoord. De dag werd afgesloten met een tweede workshop, en een laatste vragenrondje.

Tot slot was er voor iedere deelnemer een certificaat als herinnering aan de masterclass. En vanuit het niets gaf een van de deelnemers een mooi compliment aan de gastdocent: "het is heel knap hoe je zo'n moeilijk onderwerp op een leuke manier uit kunt leggen aan zo'n diverse groep, dat vind ik erg leuk en leerzaam om te zien".