Les over geld

Geplaatst op 14/05/2014

Hoe ga je verstandig om met geld?

Hip zijn, met een lening, maar kunnen pronken met de nieuwste telefoon of toch nog  even bellen met je oude toestel? Jongeren van tegenwoordig moeten soms lastige beslissingen maken. De masterclass ‘hoe ga je verstandig om  met geld' door Shanta Permentier bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Rijswijk kwam daarom ook als geroepen.

Shanta leerde de Haagse alumni van IMC Weekendschool hoe je verstandige financiele keuzes maakt. Dit deed ze door de jongeren bewust te maken van hun maandelijke inkomsten, hun maandelijkse uitgaven en het maken van een begroting. Het laatste werd geoefend door een leuke knip-en plakopdracht. In tweetallen moesten de alumni een collage maken met kleding voor drie seizoenen. En dat met een realistisch maar beperkt budget. Ze bladerden door stapels reclamefolders en ieder ‘koopje' werd keurig uitgeknipt en op de collage geplakt. Het bedrag van het kledingstuk werd netjes bijgehouden in de begroting.  Kleding voor drie seizoenen kopen, is een dure grap: een zomerjas, een winterjas, sportkleding, kleding om mee op stage te kunnen en dan ben je er nog lang niet. Het was een lastige opdracht maar juist dat opende ogen van de jongeren. "Je moet zorgen dat je uitgaven lager zijn dan je inkomsten, want dan houd je iets achter de hand voor onverwachte uitgaven", aldus alumnus Thomas.

Met de lessen van Shanta nog vers in het geheugen, vertrokken de jongeren en Shanta een paar dagen later naar Amsterdam voor een bezoek aan de Nederlandsche Bank. Daar kregen ze en rondleiding, mochten ze een echte goudstaaf aanraken en leerden ze hoe je valsgeld kunt herkennen. Door middel van een interactief spel, brachten ze  Shanta's lessen de ‘praktijk'. En dat viel nog niet mee want hoe kan je toch leuke dingen blijven doen zonder al te veel geld uit te geven? Het is nog even zoeken naar de balans maar het bewijstzijn is er bij de alumni inmiddels zeker. Een geslaagde masterclass dus!