Alumni bezoeken Europees Parlement in Brussel

Geplaatst op 24/04/2014

Alumni bezoeken Europees Parlement in Brussel

Dinsdag 8 april 2014 was een bijzondere dag voor een groep alumni van Future For Life.  Zestien oud-leerlingen, die eerder 2,5 jaar op IMC Weekendschool hebben gezeten, bezochten het Europees Parlement in Brussel. De groep was uitgenodigd door Europarlementariër Marietje Schaake van D66. Met haar gingen de alumni in gesprek over haar werkzaamheden binnen het Europees Parlement. Alumni concludeerden: ‘'hard werken is het zeker, maar gelukkig kan een Europarlementariër ook heel aardig en gewoon zijn!''.

Het duurt even, maar dan heb je ook iets.
Voor de alumni uit Groningen was het erg vroeg, om 6.00 uur zaten zij al in de trein. Op het station van Roosendaal ontmoetten de Groningers de andere alumni en begeleiders. Zij waren afkomstig uit Amsterdam, Rotterdam en Tilburg. De sfeer in de trein richting Brussel was meteen goed. Iedereen had veel zin in de dag. Aangekomen in Brussel, maakten de groep een eerste stadswandeling richting de lunchplek.  Geheel volgens de planning, kwamen we hier op tijd aan. Iedereen was gelijk enthousiast over de leuke plek waar we terecht waren gekomen.  De alumni hadden honger en waren al best moe na deze lange reis. Dit was geen probleem: ‘Chez Gaston' serveerde overheerlijke burgers en was dichtbij het Europees Parlement. Na een kennismakingsspel en een spannende quiz over het Europees Parlement, was de groep helemaal voorbereid om aan het bezoek te beginnen.

Once in a lifetime experience
Eenmaal binnen in het Europees Parlement, moesten er natuurlijk foto's worden gemaakt van de alumni bij ‘de vlaggen': alle vlaggen van de landen die bij de EU horen. Hierna leidde een gastvrouw ons naar de zaal waar wij een algemene voorlichting over het Europees Parlement kregen van Olaf Schneider. Ondanks dat de alumni al vanalles te weten waren gekomen bij de quiz, was het fijn om dieper op het onderwerp in te kunnen gaan met deze expert. Alumna Hajar: ‘'Ik wist nog niet veel over het Europees Parlement, maar ik heb nu zo veel geleerd dat ik er uren over door kan praten!''. Europarlementariër Marietje Schaake had speciaal voor de alumni tijd vrij gemaakt . De eerste, onvermijdelijke ‘weekendschoolvraag' was hoe veel Mariertje verdient. Alumnus Mobashar: ‘'Ik wil ook wel zoveel geld verdienen, maar als ik dan ook 75 uur per week moet werken net als Marietje, dan laat maar.''.

We gaan nog niet naar huis
Na de interessante gesprekken met Olaf en Marietje was het tijd voor nog een nieuwe indruk: de grote vergaderzaal bezoeken. We kregen ons eigen plekje op de tribune. Olaf vertelde ons over de verdeling van de partijen in deze vergaderzaal. De tolk-kamertjes in de zaal vielen meteen op. Wist je dat er binnnen het Europees Parlement maarliefst 24 talen worden gesproken, welke allemaal vertaald worden tijdens vergaderingen? Deze, en nog vele andere feitjes die de alumni te weten waren gekomen, konden mooi verwerkt worden tijdens de tweede stadswandeling van de dag. Deze leidde de groep langs de highlights van Brussel zoals Manneke Pis en de Grote Markt. We genoten van een lekker, gezellig diner bij Café Monk. Na een ijsje en een echte Belse Wafel, ging de groep moe en voldaan terug naar Nederland.  Alumnus Abdul: ‘'Veel geleerd, veel gelachen, een uniek uitje, echt een aanrader voor alle alumni!''.