Op zoek naar de Aorta

Geplaatst op 23/01/2014

 

Op zondag 19 januari wordt voor het eerst de masterclass Vaatchirurgie gegeven in het UMCG. De masterclass is bedacht door de leden van de vestigingsraad in Groningen. Zij zijn actief betrokken zbij het organiseren van de verschillende masterclasses in Groningen. En dit was zeker een succes!

 

Zeven oud-leerlingen uit Groningen en uit Rotterdam  (!) zijn in het UMCG om onder begeleiding van student geneeskunde Jenneke  de specialisten te ontmoeten.

Jenneke frist het geheugen van de alumni op: welke vaten zitten er ook weer in het menselijk lichaam? Hoe gaat de dubbele bloedsomloop ook al weer? Ze stelt een oud-leerling gerust; het wordt niet bloederig vandaag!

 

Jan de vaatlaborant geeft het eerste deel van de dag les in zijn onderzoekskamer. Hij doet vanaf de buitenkant van het lichaam onderzoek naar de vaten. Er staat een echoscopie machine en er is een doppler machine aanwezig. De deelnemers gaan er mee aan de slag. Bij elkaar doen ze een dopler onderzoek  en luisteren naar de bloedsomloop. Daarna gmaken ze een echoscopie en gaan op zoek naar de aorta en holle ader. Onderweg komen ze bijvoorbeeld de lever tegen, een volle blaas en de nieren!  "Wat gek om zo naar jezelf te kunnen kijken en luisteren," zegt Mila, "Je wordt je heel bewust van wat er allemaal in je lichaam zit!"

 

Na de pauze komt vaatchirurg Jan lesgeven. Hij vertelt dat hij probeert om vaten van mensen te herstellen met protheses en zo het leven van de patiënten kan verlengen.  Hij laat zien hoe hij dat doet en met welke apparatuur.

Badr tekent de patiënt op de behandeltafel en dan mogen de operatie teams aan de slag met echte protheses en de inbrengmaterialen. Dit is heel bijzonder. Een setje kan wel €7000,- kosten!

 

"Het was echt leuk om even chirurg te spelen," zegt Erblin, "ook al was het, gelukkig !, niet op een echte patiënt, je kreeg wel even een gevoel van het werk van de chirurg."

"Op de echo is de aorta een groot zwart gat, je kan je goed voorstellen dat je daar zo'n prothese kan inbrengen" zegt Ludson.

Ben jij ook geïnteresseerd in het vakgebied van geneeskunde, zorg en welzijn?

 

Zondag 26 januari is er nog ene masterclass geneeskunde. Er zijn nog een paar plekjes! Geef je snel op en volg verschillende workshops gegeven door artsen en alumni van IMC Weekendschool:

meld je aan