Oudleerlingen Groningen bezoeken Sterrenwacht

Geplaatst op 22/03/2011

Oudleerlingen Groningen bezoeken Sterrenwacht.

 

Drie Groningse alumni hebben een bezoek gebracht aan de sterrenwacht van de Universiteit Groningen. In het mobiele planetarium (een grote koepeltent) werd de grote markt boven en om ons heen geprojecteerd. Het werd nacht in de koepel en we zagen de sterren, sterrenbeelden, maan, enz. Het mooie is dat ze alles kunnen uitvergroten zodat je opeens met je neus op de maan zit. Daarna zijn we naar de echte telescoop gegaan. Daar was de maan in real life te zien. Door de telescoop waren de kraters mooi te onderscheiden. Spectaculair was het richten op sterren. Via de computer werd de nieuwe locatie bepaald en alsof het een laserkanon uit een film was swoesjede de telescoop en koepel naar de nieuwe positie. We sloten de avond af in gesprek met hobbyisten die op het dak met eigen kijkers beizg waren. Ook met zo'n kleine kijker is er nog heel veel te zien.